Calciumcarbonaat
Revisiedatum: 4 december 2011
Benaming | Calciumcarbonaat. Neerslagkalk, Desacid, Acidex, enz. |
Vorm | Wit fijn poeder, bestaat in een lichte en een zwaardere varieteit. |
Gevaar | Geen |
Eerste Hulp | Bij inname langs de mond: geen Bij contact met de ogen: geen Bij contact met de huid: geen |
Etiketten (gevaarlijke producten) |
geen |
Bewaren | Kamertemperatuur |
Houdbaar | Onbeperkt |
Vernietigen | Vuilbak |
Gebruik |
Om 1 g zuur te verminderen: gebruik 6,7 g calciumcarbonaat per 10 (TIEN!) liter wijn Volg de gebruiksaanwijzing van uw leverancier en de informatie over ontzuren op onze website Waarschuwing: Als CaCarbonaat wordt gebruikt bij dubbelzoutontzuring, mag vooral niet teveel worden gebruikt. Aan het calcium-ion (CA++) wordt een appelzuurrest (malaatgroep) en wijnsteenzuurrest (tartraatgroep) gebonden. Calcium-tartraat-malaat is het dubbelzout dat neerslaat. |
Zie ook | Wijnen Zelf Maken van J. Lambrechts p. 134 Diverse gebruiksaanwijzigen van leveranciers |
Bronnen |
VAW-Magazine 24ste jaargang Nr. 3 p. 100 en bewerkt door de Werkgroep Vinificatie |