Vroege of Witte van der Laan

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Vroege of Witte van der Laan

Vroege of Witte van der Laan

Groei
algemeen Oud ras waarvan de herkomst moeilijk te achterhalen valt. Het ras heeft sterke gelijkenis met Chasselas, een ras dat in veel andere landen ook gekweekt wordt. In Frankrijk heeft deze stok de naam aangenomen van een klein dorp inde buurt van Mâcon in de Bourgogne. In Duitsland heet de stok Weisser Gutedel, in Zwitserland is de naam Fendant of Chasselas Romand. In Engeland en Australië kent men hem als Sweetwater en in Hongarije staat hij bekend als Mädchentraube. Waarschijnlijk is deze druif een van de oudste die
gekweekt wordt; afbeeldingen ervan zijn gevonden in de koningsgraven van Luxor in Egypte en er zijn aanwijzingen dat de stok uit Libanon komt en al circa 6000 jaar oud is.
In Frankrijk is Chasselas bekend "
als een smakelijke tafeldruif en er wordt hier en daar ook nog, wel wijn.van gemaakt, zij het steeds
minder.
afstamming onbekend x onbekend.
onbekend.
uitlopen onbekend.
groei Gemiddeld rechtop.
rijping 3e week september tot 2e week oktober.
trossen onbekend.
resistentie De gevoeligheid voor schimmels is vrij hoog, vooral meeldauw geeft vaak problemen..
Wijn
algemeen Wijn en tafeldruif. Witte van der Laan wordt bij ons sinds het begin van de 18e eeuw gekweekt. De stok is geïntroduceerd door ene heer Van der Laan te Leiden in een.tijd dat de Chasselas druif in Frankrijk bijzonder populair was en ook bekend werd in België, Engeland en Duitsland. Sinds die tijd is het een van de meest aangeplante druiven in Nederland. Het is een druif die buiten net aan rijp wordt.
In goede jaren geeft de stok een goede kwaliteit die vanaf half oktober goed rijp is. In slechte jaren worden de druiven amper rijp. De gevoeligheid voor schimmels is vrij hoog, vooral meeldauw geeft vaak problemen. In de kas geeft de stok mooie grote trossen die goed zoet worden. Als tafeldruif in de kas redelijk geschikt, voor wijn een stuk minder
aroma onbekend.
smaak De beste wijn maakt men van deze druif in Zwitserland rond het meer van Genève (Fendant) en het meer van Biele (Chasselas Romand). .
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd Auteur van: Handboek Druiven ISBN 9021539462 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00