Solaris

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Solaris

Solaris (Fr 240-75)

blad / leaf Solaris

Groei
algemeen

Een wit druivenras met een goede schimmelweerstand, dat heel vroeg afrijpt.

Door het gevaar van wespenvraat (door de vroege rijping), en bijkomende schimmelaantastingen als gevolg van deze vraat, en door gevoeligheid voor misbloei heeft dit ras bij ons inmiddels een negatief advies gekregen voor de aanplant. Pluspunt is de mogelijk brede inzet van droge tot zoete wijn en van fruitige tot houtgerijpte wijn (maar dan moet je wel de druiven rijp krijgen of rekening houden met een beperkte opbrengst).

afstamming Merzling x (Geisenheim GM 6493 = Saperavi Severny x Muscat Ottonel).
Synoniem: FR 240-75. Ontwikkeld in Duitsland door het onderzoeksinstituut in Freiburg.
uitlopen onbekend.
groei Het is een sterke groeier, zodat er elk jaar lange uitlopers ontstaan. Deze uitlopers zijn moeilijk te leiden en groeien vaak horizontaal en hangend, waardoor een dicht ‘bladerdak’ kan ontstaan.
Omdat de groei op zich zelf al sterk is, moet er geen krachtig groeiende onderstam worden toegepast.
De geadviseerde stokafstand is ongeveer 1,3m.

De bladeren zijn groot en leerachtig. P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] geven aan dat de bladeren vaak de symptomen van magnesiumgebrek vertonen.

Al in het tweede jaar vindt er bloem- en trosvorming plaats. 

Mogelijke problemen met de groei: Solaris groeit in het voorjaar vaak enorm hard. De scheuten gaan zo snel dat hun ‘internodiën’, dat wil zeggen de ruimte tussen twee ogen, niet de normale 15 cm zijn, maar wel 25 cm. Zo’n ‘uitgerekte’ scheut wordt in de winter horizontaal aan de draad gebogen, en in het voorjaar komen dan uit de bedoelde ogen de nieuwe verticale, vruchtdragende scheuten. Wanneer de afstand tussen die ogen te groot is, komen er per strekkende meter dus ook veel minder rechtopgaande, vruchtdragende scheuten uit. En dus ook veel minder trossen, opnieuw per strekkende meter.

Een aantal wijnboeren experimenteert nu met een andere, dubbele aanbindmethode. Een plant met enkele strekkers wordt in het vervolg gesnoeid met dubbele strekkers: één links en één rechts. Over een strekker-van-links, wordt nu gewoon ook een van rechts komende strekker, van de rechter buurplant gebogen: samen, tegen elkaar aan aan de draad.
Het aantal ogen per stekkende meter is daarmee weer verdubbeld, een een normale opbrengst kan worden verkregen (bron: Webblog wijnbouw Jet Wester).

Een ander mogelijk euvel is dat Solaris gevoeliger lijkt te zijn voor misbloei. Een mogelijke behandeling hiertegen is het toppen van de groeiende scheuten vóór de bloei (zie Misbloei). 

rijping Her ras is zeer vroeg rijp (begin september) en dus zeer gewild bij vogels en wespen. Bescherming tegen wespen met (zeer) fijnmazige netten en wespenvallen is echt noodzakelijk!
In hele vroege jaren (bv 2007) zijn ze al rijp voor de wespentijd.

Het suikergehalte kan gemakkelijk oplopen tot boven de 100 Oechsle, terwijl het zuur goed blijft (rond de 8 gram/l). Er zijn Nederlandse wijngaarden bekend waarbij geoogst is met 120 Oechsle, goed voor meer dan 15% alcohol.

trossen De trossen zijn middelgroot en niet bijzonder compact. In jaren met veel neerslag (zoals bv 2008) kunnen de bessen groot worden zodat ze elkaar toch kapot drukken. Dan is het gewenst om op tijd te halveren of te rissen. De schil wordt zeer zacht, zodat behandeling tegen botrytis dan noodzakelijk kan zijn.
De kleur van de druiven is mooi goudachtig.

Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] vinden een gemiddeld lagere opbrengst (20%) dan bij de Johanniter. Het zuur is met 8g/l gemiddeld 1g/l lager dan bij de Johanniter (nb. Bij ons worden grotere verschillen in zuur gevonden daar het zuur bij de Johanniter vaak ruim boven de 10 g/l blijft.). 
Zij noteren een opbrengst tussen 0.7=1.0 kg/m2, met een rijpheid van 95-110 Oechsle.

resistentie Een hoge resistentie tegen valse meeldauw. Tegen meeldauw kunnen maatregelen nodig zijn. P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] constateren, na Solaris van 1995-2001 gevolgd te hebben, een goede resistentie tegen echte en valse meeldauw. Oidium geeft soms enige problemen. Vooral onder vochtige omstandigheden in het najaar als de trossen niet goed kunnen drogen door de dichte vorm van de tros.
Solaris
Wijn
algemeen

De Solaris bereikt een zeer hoog suikergehalte, terwijl het zuurgehalte en de struktuur goed behouden blijven.

Solaris geeft een stevige, fruitige witte wijn. Dankzij het hoge alcoholgehalte en de wat neutrale aroma’s kan van de wijn een cuvee met andere wijnen gemaakt worden. Ook goede optie voor rijping op eikenhout (Chardonnay-type). 

Ook heel geschikt voor desertwijn. Eigenlijk de enige druif in ons overzicht die op een natuurlijke wijze de mogelijkheid biedt om te komen tot een halfzoete of zoete wijn.

aroma De wijn heeft een licht fruitig boeket, vaak denkend aan ananas en hazelnoot. Vergeleken met de Johanniter zijn de aroma’s neutraler.
smaak De smaak is redelijk neutraal, wel vol en warm.


wijngaard Steenvoorde

Solaris: goede sterke groei, ook in eerste jaar, dus gauw grote planten. Zelfs in slechte jaren (veel vocht) blijft ie kerngezond. Loopt vroeg uit maar dat is bij ons op het gordijnsysteem geen probleem met nachtvorst (behalve tweede jaar). Middelgrote druiven, mooie trossen. Heel vroeg rijp (in 2007 in augustus!) dus wel last van wespen gehad, vrijwel alleen op dit ras. Door deze wespenvraat was de oogst erg lastig, veel lek gebeten druiven. Suikergehalte wordt gemakkelijk 100 Oe, en blijft dan toch goed qua zuur en smaakstoffen. Afgezien van de wespenvraat alleen maar goede ervaringen.

Een samenvatting van de eigenschappen van de Solaris:
+ groeikracht
+ gezondheid, bij ons de meest schimmeltolerante soort
+ zoetheid, haalt met gemak 100 Oe, zonder verlies van aroma’s. Is dus ook handig om te mengen met wijnen met weinig alcohol.
– snelle groei geeft meer snoeiwerk
– is vroeg rijp, en heeft bij ons veel last gehad van wespenvraat.
– loopt erg vroeg uit, knoppen zwellen eind april, lopen begin mei uit.
 

Bijgevoegde foto is genomen op 7 mei 2007. Wij ondervangen het nachtvorstgevaar door gordijnteelt, dan zitten de knoppen hoger. In de boeken van Fred Lorsheijd staat dat dit minder arbeidsintensief snoeisysteem is, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het gordijnsysteem neigt tot een rommelige groei.

Literatuur

De meeste literatuur komt jammer genoeg nog steeds uit de ons omringende, met name de Duitstalige, landen. Gelukkig komt hier langzaam verandering in.

Foto blad : Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY

STAMBOOM SOLARIS

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00