Saphira

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Saphira


Saphira

Groei
algemeen Eigenschappen: een interessante combinatie van schimmel tolerantie en fruitige wijnen.

Het ras Saphira is ontstaan uit een kruising tussen Arnsburger en de Franse cultivar ‘Seyve Villard 1-72’, die werd in 1978 uitgevoerd in Geisenheim. Terwijl Seyve Villard 1-72 een zeer complexe familie boom, heeft en bekend staat om zijn uitstekende weerstand tegen schimmel, Arnsburger is een kruising tussen Riesling en Riesling Clone Clone 88 Gm Gm 64 wordt gekenmerkt door een zeer losse tros met een zeer sterke stengels.

afstamming Arnsburger x ‘Seyve Villard 1-72’.
Gekweekt te Geisenheim.
uitlopen onbekend.
groei zeer rechte, verticale scheuten en weinig okselscheuten. De bladeren van de rassen zijn vrijwel horizontaal, wat leidt tot een open, doorlaatbare gebladerte.
rijping onbekend.
trossen lange, losse druiven met een stevige steel.
resistentie De weerstand van Saphira tegen schimmels is hoog. Bij de onbespoten proefvelden werd zowel voor meeldauw als valse meeldauw geen of lichte aantasting waargenomen. Een aantasting door Peronospora wordt door een snelle overgevoeligheidsreactie in een zeer vroeg stadium gestopt.
Wijn
algemeen De wijn ras is geclassificeerd als neutraal tot licht fruitig en is vergelijkbaar met een fruitige, frisse Pinot Blanc. Omdat de hoge analytische zuurgraad van de wijn van dit ras gepaard gaat met een verhoogde pH-waarde, komt de wijn niet zuur over, maar smaakt rond. Aan de harmonieuze smaaksensatie draagt de, regelmatig waargenomen, relatief hoge suiker-vrij extract ook bij.
Dit ras moet pas vanaf 90° Oe worden geoogst om volledig tot zijn recht te komen.
aroma onbekend.
smaak Zoals Biowijnboer Reinhold Groβmann uit Windesheim schreef: Na een lange fase van experimenteren met nieuwe pilzwiderstandisfähigen druivenrassen hebben wij in het jaar 2008 voor het eerst druivenras "Saphira" geoogst en als halfdroog op de fles gedaan. De wijn herinnerd je aan een kruidige Pinot Blanc.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00