Riesel

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Riesel

Riesel VB 11-11-89-12

Groei
algemeen De Riesel is een uit Zwitserland afkomstig wit druivenras dat als schimmeltolerant mag worden beschreven. De Riesel is de milieuvriendelijke variant van de Riesling en hoeft minder vaak gespoten te worden.
afstamming onbekend x onbekend.
VB 11-11-89-12 (Valentin Blattner, Zwitserland)
uitlopen onbekend.
groei De Riesel groeit krachtig en recht omhoog en heeft een zeer goede houtafrijping.
rijping De druif is rijp samen met de Muller-thurgau. Vroeg, begin september en daarvoor geschikt voor noordelijke wijnregionen.  90° Oe en meer is elk jaar mogenlijk.
trossen De trossen zijn compact en zijn cilindervormig zonder schouders. In jaren met warme zomers is de kans op zonnebrand aanwezig. (vroeg ontbladren)
resistentie

een redelijke tot goede tolerantie tegen peronospora en Oidium. Vatbaar voor botrytis door zijn kompakte trossen. Zeer hoge vorst bestendigheid.

Riesel grape
Wijn
algemeen De wijn heeft veel weg van jonge riesling wijnen, met hun karakteristieke smaak en geur. Het ras staat momenteel op de voorlopige landwijnlijst, maar wordt nog niet toegelaten tot de officiële lijst. 
leent zich goed voor schuimwijn.
aroma onbekend.
smaak De wijn houd door zijn milde zuren een aangename aan Riesling denkende aroma vast.

Bronnen

Nb. Bovenstaande beschrijving is overgenomen van de website van Wijnbouwadvies Beurskens. In het overzicht van druiven op de site van Rusvik vinplanter wordt zowel de resistentie als de opbrengst beschreven als gemiddeld.

Foto blad: J. Hartman

www.rebschule-freytag.de Rebschule Freytag, Neustadt/Wstr.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00