Pinot Blanc

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Pinot Blanc

Pinot Blanc

Groei
algemeen De Pinot Blanc lijkt sprekend op de Pinot Gris en de Pinot Noir. Het enige verschil is de beskleur.
Op een wat betere, voedzame en snelopwarmende bodem groeit de Pinot Blanc matig sterk tot sterk. Het gevormde hout rijpt goed af, waaroor de winterhardheid ruim voldoende is. De snoei van de Pinot kan even gemakkelijk als cordon als via de guyot methode gebeuren. Het is voor een goede bevruchting wel nodig dat de rijen voldoende ruim uit elkaar staan; minder dan 1,8 m tussen de rijen is niet aan te raden. Ook een hogere stam (hoger dan 60 cm) verhoogt de kans op een goede bevruchting. Pinot Blanc is een goed ras dat het bij ons op de beste plaatsen ook goed zal doen; ik heb het wel over de zuidelijke gebieden, hoog in het noorden al het waarschijnlijk te laat afrijpen. Een kas kan dan uitkomst bieden.
Maar met een enkele plant tegen een warme zuidmuur in een beschutte tuin zijn ook goede resultaten te behalen.
De stokken lopen in het voorjaar laat uit en ook de bloei valt laat, waardoor de kans op nachtvorstschade minder is.
afstamming Frankrijk, Bourgogne gebied. Een oud ras dat door mutatie uit de Pinot Gris ontstaan is. Pinot Blanc staat in veel landen bekend als een goed druivenras, en als zoveel rassen heeft ook dit ras door de jaren heen een heel scala aan namen gekregen. Soms lijken die op de officiële naam en soms wijken ze sterk af. Enkele namen zijn: Weißer Burgunder (Weissburgunder), Weisser Klevner, Weisser Ruländer, Weisser Arbst (Duitsland), Blanc de Champagne, Morillon Blanc, Auvernat, Arnaison Blanc (Frankrijk), Fehêrburgundi, Kisburgundi Fehér (Hongarije), Rouci Bilé (Tsjechoslowakije), Beli Pinot,
Biela Klevanjka (Joegoslavië), Borogna Bianco, Pinot Bianco (Italië
De Pinot-familie muteert gemakkelijk. Zo is uit de Pinot Noir door het teruglopen van de kleur van de bessen de Pinot Gris ontstaan. Uit deze Gris is door het nog verder verbleken van de bessen de Pinot Blanc gekomen. Het komt bij bepaalde stokken van de Pinot Gris nog wel voor dat er aan één tak witte en rode bessen zitten. Ook de Pinot Noir heeft soms rode in plaats van blauwe bessen. Hoe lang geleden deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden is vrijwel niet meer na te gaan. Er zijn aanwijzingen dat de Pinot Blanc al in de 14e eeuw bestond.
Alles wordt ingewikkelder gemaakt doordat de Chardonnay en de Pinot Blanc op het eerste gezicht als twee druppels water op elkaar lijken. Beide rassen staan heel vaak ook naast elkaar aangeplant in de wijngaarden. Nog ingewikkelder wordt het als we de Muscadet-druif (Melon Blanc) erbij betrekken. Volgens sommige bronnen is dit een apart ras, maar door de Duitsers wordt het vaak Weißer Burgunder genoemd. Het mag duidelijk wezen dat zelfs de deskundigen het er moeilijk mee hebben om uit te maken wat nu wat is.
 
uitlopen onbekend.
groei Matig.
rijping Het afrijpen van de vruchten begint gelukkig minder laat, zodat er vanaf half oktober geplukt kan worden. .
trossen onbekend.
resistentie Pinot Blanc is een redelijk gezond ras en niet overgevoelig voor alle bekende schimmels, dus met een goede bestrijding zal er weinig schade optreden..
Wijn
algemeen De Pinot Blanc is in ieder geval een goede wijndruif, waarvan de opbrengst gemiddeld is. Het Oechsle- gehalte bereikt de 80 en is vaak nog wel hoger, tot 85 à 90 ºOe. Om een echt goede wijn te maken zouden er bessen met minstens 85 ºOe geoogst moeten worden. De wijn van Pinot Blanc is vrij neutraal, Pinot Gris wijnen bijvoorbeeld smaken wat krachtiger .
aroma De Pinot Blanc is in ieder geval een goede wijndruif, waarvan de opbrengst gemiddeld is. Het Oechsle- gehalte bereikt de 80 en is vaak nog wel hoger, tot 85 à 90 ºOe. Om een echt goede wijn te maken zouden er bessen met minstens 85 ºOe geoogst moeten worden. De wijn van Pinot Blanc is vrij neutraal, Pinot Gris wijnen bijvoorbeeld smaken wat krachtiger .
smaak Het karakter van de wijn is het beste te vergelijken met de wijn van Chardonnay en Auxerrois, twee zeer sterk verwante rassen. De Pinot Blanc- wijn is alleen wat minder vol van smaak. Het beste kan er een droge wijn van gemaakt worden; daar is dit ras uitstekend voor geschikt.
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd  Het complete druivenboek ISBN 90 210 0483 6
  2. Foto blad: Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00