Phoenix

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Phoenix

Phoenix

Groei
algemeen Phoenix is gekweekt op het Duitse instituut voor Druiventeelt te Geilweilerhof. De Phoenix heeft een goede houtrijping, vorsthardheid (en resistentie?). Bij ons komt Phoenix vooral voor in de nieuwe, kleine wijngaarden waar men op zoek is naar resistente rassen en biologisch probeert te telen.
afstamming Bacchus x Villard Blanc(= Seyve Villard 12-375, wat op zijn beurt een kruising is tussen Seibel 6468 x Seibel 6905)
Synonym:Geilweilerhof GA 49-22. Gekweekt op het Duitse instituut voor Druiventeelt te Geilweilerhof (1994).
uitlopen Middelvroeg
groei Gemiddeld tot sterk en redelijk rechtopstaand, met een gemiddelde vorming van dieven.
rijping Midden tot eind september.
Gemiddelde Brix 18 – 19° (75 – 80 °Oe), pH 3.1 – 3.2 en een zuurgehalte van 6 g/l.
trossen Middelgrote, licht geschouderde dichte trossen. De druiven zijn geelgroen, groot en zijn enigszins langwerpig. De opbrengsten zijn hoog. De opbrengsten moeten voor een goede kwaliteit van de druiven worden beperkt door kort terugsnoeien en trosdunning. De Phoenix heeft een frisse, lichte muskaat smaak.
De bessen hebben en dunne schil en kunnen (na overvloedige regenval) barsten, vaak nog voordat de bessen rijp zijn. Het risico hierop is groter op droge gronden of na een lange droge periode. Dit kan (deels) worden voorkomen door de juiste keuze van de onderstam: hiervoor wordt SO4 of 5C aangeraden.
N.B. vóór de bloei blad verwijderen kan misbloei forceren. (lossere trossen)
resistentie

Resistent tegen valse meeldauw. Over de resistentie tegen echte meeldauw lopen de meningen uiteen van matig tot goed. Wel zeer gevoelig voor Bortytis. Verder wordt een resistentie tegen chlorosis genoemd.

Wijngoed Thurholt:Wij hebben in 8 jaar echter nog nooit een aantasting van echte meeldauw opgemerkt.

Wijn
algemeen De Phoenix geeft een frisse witte wijn met een lichte muskaatsmaak. De wijn rijpt snel en moet vroeg worden gebotteld als een jonge wijn gewenst is.
In Duitsland is de stok sinds 1996 goedgekeurd voor het maken van kwaliteitswijnen en wordt hij vanaf die tijd ook zeer veel aangeplant.
aroma Muskaat
smaak De smaak komt overeen met wijnen van de Bacchus druif: zwakke zuren en vaak relatief hoge suiker niveaus, zodat deze vaak tot een zoete wijn worden gevinificeerd.
 
Bronnen:

  1. Domein de Edelhof.
    Phoenix (40 stokken) is bij ons in 2007 gerooid om plaats te maken voor Rondo.We hebben het 4 jaren aangekeken met de Phoenix….maar elk jaar veel botrytis als het suiker nog maar op 1060 oe stond.Door veel spuiten is dit natuurlijk wel te voorkomen maar daar willen wij natuurlijk ook niet aan.
    www.edelhof.nl .
  2. Wijngoed Thurholt: Gistsoorten die het goed doen : Bioferm aromatic, Uvaferm 228.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00