Muscat Blanc

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Muscat Blanc

Muscat Blanc

Groei
algemeen Dit druivenras is al zeer oud, hoe oud precies is moeilijk te achterhalen. Een van de oudste vermeldingen waar duidelijk van muskaatdruiven sprake is, stamt uit de tijd van keizer Barbarossa (1152- 1190). Deze kreeg reeds Muskaatwijn uit eigen wijngaarden aangeboden. Maar het ras is al veel ouder.
Het is vrijwel zeker dat de Uva apiana, ofwel bijendruif, die door Plinius de Oudere (60 na Chr.) beschreven wordt, een muskaatdruif was. Waarschijnlijk is de muskaatdruif naar het Romeinse Rijk gebracht door de Grieken, die hem op hun beurt weer uit Klein-Azië gehaald hebben. Er bestaat zelfs een theorie dat alle Vitis vinifera rassen van de muskaat afkomstig zijn. Dat zou ook verklaren waarom de Morio-Muskat, een kruising uit twee rassen met een neutrale smaak, toch weer een muskaatsmaak gekregen heeft.

 

De Muscat Blanc wordt over de hele wereld gekweekt voor goede kwaliteitswijnen en is dus ook onder vele namen bekend. Enkele daarvan zijn: Gelber Weisser Muskat, Muskateller (Duitsland), Schmeckende, Katzen- dreckler, Gelber Weihrauch (Oostenrijk), Moscata Bianca (Italië), Moscatel Morisco, Zoruna (Spanje), Muscat Blanc à Petits Grains, Muscat de Fron- tignan, Blanche Douce (Frankrijk), White Frontignan (Engeland)..

afstamming onbekend x onbekend.
onbekend.
uitlopen Het uitlopen van de ogen gebeurt relatief laat en daardoor is er minder schade te verwachten van nachtvorst, mede doordat de bloei ook laat valt. De stokken moeten wel beschut staan tegen wind, omdat anders de bloei en vruchtzetting moeilijk verlopen.
groei Muscat Blanc groeit sterk en het hout rijpt goed af. Snoei als guyot met twee gebogen takken. Ook als cordon zal dit ras het zeer goed doen. De plantafstand kan bij cordon snoei tot 2 m in de rij zijn en waarschijnlijk zal dit ras het ook nog wel goed doen als enkel gordijn. Als palmet tegen de muur groeit deze soort eveneens goed en geeft dan hoge opbrengsten.
rijping De oogst zal in goede jaren zo ongeveer vanaf begin oktober en in mindere jaren eind oktober plaatsvinden. Op een slechte standplaats zal het suikergehalte met moeite de 60 ºOe bereiken, maar op hele goede plaatsen kan dat wel oplopen tot 70 à 80 ºOe. Daarbij blijft
het zuurgehalte vrij gemiddeld en loopt nooit erg hoog op.
trossen De tros is matig groot tot groot, cilindrisch gevormd, lang en smal, weinig gevleugeld en matig compact. De bessen zijn rond tot iets langwerpig, matig groot, groengeel aan de zonzijde, soms bruinig, en kenmerken zich door een muskaatsmaak.

 

De opbrengst van de Muscat is niet heel hoog, maar daardoor is de kwaliteit wel beter dan gemiddeld. Als tafeldruif (bijvoorbeeld tegen een muur geplant) kan de plant wel een vrij hoge opbrengst geven. Dit geeft aan dat als de plant de ruimte krijgt en een zeer goede warme standplaats, de opbrengst nog wel meevalt.

resistentie Muscat Blanc doet het bij ons alleen goed op de allerbeste plaatsen of in de kas. Het is aan te raden planten te nemen die uit noordelijke streken komen, zoals de Engelse White Frontignan of de Duitse Muskateller. Deze zullen zich hier beter aanpassen.
De weerstand tegen ziekten is goed, alleen willen de bessen nog weleens barsten in een najaar met veel regen, waarna dan al snel rotting door botrytis optreedt.
Wijn
algemeen De wijn van de Muscat Blanc wordt in onze streken meestal gebruikt om te vermengen met wat zwakkere wijnen, om deze zodoende wat op te krikken. In de Elzas wordt de wijn meestal met die van de Muskat-Ottonel vermengd en geeft dan de droge Muscat d’ Alsace. De wijnstreken rond de Middellandse Zee maken van hun muskaatdruiven meestal volle rijke, zoete wijnen, zoals die van het eiland Samos en de muskaatwijnen van de Franse Middellandse-Zeekust. Vergeleken met de Morio-Muskat zijn de wijnen van de Muscat Blanc veel beter. De muskaatsmaak en -geur kunnen in de wijn versterkt worden door de schillen een tijdje met de jonge wijn mee te laten gisten.

 

Van Muscat Blanc zijn ook enkele roodgekleurde mutanten, zoals de Duitse Roter Muskateller, de "Schwarzblauer" Muskateller en de Engelse Black Frontignan. Muscat Blanc-planten zijn redelijk goed verkrijgbaar.

aroma onbekend.
smaak onbekend.
 
Bronnen:

  1. Het Complete Druivenboek, Fred Lorsheijd (ISBN 90-210-0483-6)
  2. Foto blad: Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00