Gewürztraminer

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Witte druivenrassen » Gewürztraminer
Gewürztraminer

Groei
algemeen Gewürztraminer is een van de meest aromatische en geurigste witte druivensoorten. Dit komt ook tot uiting in zijn naam: ‘gewürz’ betekent in het duits ‘gekruid’. Deze druif wordt veel verbouwd in de Elzas, maar ook in Duitsland, Spanje en Californië wordt met dit ras gewerkt.
afstamming geen kruising.
De soort is een geselecteerde mutatie van de tramin druif, een variëteit genoemd naar het dorp Tramin in Noordoost-Italië.
uitlopen Middelvroeg 
groei Middelmatige groeikracht, zeer mooi rechtopstaand, goed rankend. Klein en bijna cirkelvormig blad met een licht geprofileerde kartelrand. 3 lappig. Stevig, zeer donkergroen blad.
rijping Half oktober.

 

trossen Kleine, compacte druiventrossen met kleine, ronde druifjes die behoefte hebben aan een lange rijping. De kleur van de trossen is roodgrijs. De opbrengst is zeer laag.
resistentie Weinig gevoelig voor schimmels en druivenrot. Goede winterhardheid, de bijogen zijn niet vruchtbaar (bij late voorjaarsvorst)
Gewurztraminer
Wijn
algemeen Wijnen die gemaakt worden van de gewürztraminer zijn zeer markant door hun (voor sommigen te-)kruidige geur en hun krachtige, volle smaak waar vaak iets van lychees in te herkennen valt.
Kan aan lichte wijnen aroma’s toevoegen.
aroma lychees.
smaak onbekend.

Bovenstaande beschrijving is grotendeels afkomstig van de ervaring met deze druif bij Domein de Edelhof (dus in Nederland!). Hieronder volgen nog een aantal specifieke ervaringen.


Domein De Edelhof

Aanbouwwaarde: als edele soort: goed. Dewijn is ook zeer geschikt als menging met Riesling. Het bouquet kan worden verhoogt door wat schillen mee te laten gisten.

Rijping: half oktober
Kwaliteit/mostgewicht: 80 – 85 `oe
Zuurgraad 7 – 9

Voordelen:

  • Prima op zich staande wijn (elzas-soort),
  • goed winterhard,
  • Weinig ziekte gevoelig,
  • Mooie rechtopstaande groei.

Nadelen

  • Zeer lage opbrengst,
  • zeer kleine trosjes soms met slechts 10 a 15 druifjes die kwalitatief wel het plukken waard zijn,
  • Hoewel minder intensief, toch preventief meespuiten.

www.edelhof.nl
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00