|
Groei
algemeen |
Frankrijk, Bourgognegebied. . Vanuit het Bourgognegebied is de plant al snel in Zwitserland terechtgekomen. Iets later (tussen 1374 en 1378) zijn de stokken door keizer Karel IV naar Hongarije gebracht. Het verhaal gaat dat op een gegeven moment in de 17e eeuw een zekere Ridder von Schwendy stekken meebracht uit Hongarije naar de Elzas. Zo zou de Pinot aan zijn Elzasser naam Tokay d’Alsace gekomen zijn. De stok heeft echter totaal niets met de bekende Hongaarse Tokay-wijnen te maken. Het lijkt ook wat onwaarschijnlijk dat de stokken helemaal vanuit Bourgogne via Hongarije in de Elzas zijn beland. Bourgogne en de Elzas liggen tenslotte op een steenworp afstand van elkaar.
Andere benamingen van de Pinot Gris zijn: Ruländer, Grauer Burgunder, Grauclevner, Tokayer (Duitsland), Malvoisie (Zwitserland), Skürkebarát, Grauer Mönch (Hongarije), Auvernat Gris, Tokay d’Alsace, Malvoisien (Frankrijk).
De Duitse naam Ruländer is afkomstig van een handelaar, Johann Seger Ruland, uit de stad Speyer, die in 1711 de Pinot Gris uit de Champagne- streek meenam naar de Rheinpfalz. Deze man zag schijnbaar de grote waarde van de stokken in en heeft gezorgd dat het ras in korte tijd populair werd. Duitsland is ook nu het land waar de meeste meeste Pinot Gris staat aangeplant. |
afstamming |
Pinot Gris is ontstaan als mutatie van de Pinot Noir. |
uitlopen |
onbekend. |
groei |
Matig. |
rijping |
Half september tot half oktober . |
trossen |
Op de kleur van de bessen na zijn er geen verschillen met de Pinot Blanc en Pinot Noir. Ook alle eigenschappen van de stok zijn gelijk, evenals de snoeimethoden, de groeikracht en de opbrengst. (Zie verder Pinot Blanc en Pinot Noir.) . |
resistentie |
Matig. |
|