Triomph d’Alsace

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Triomph d’Alsace

Triomph d’Alsace

Groei
algemeen Frankrijk, Instituut Obelin, Colmar in de Elzas. Léon Millot en Maréchal Foch zijn beide een kruising van een onderstam 101-14 Mgt (V riparia x V: rupestris) en Goldriesling. Triomph d’Alsace is een kruising van 101-14 Mgt x Krupperle.
Gekweekt door Eugène Kuhlmann, tussen beide wereldoorlogen directeur van het instituut.
afstamming Triomph d’Alsace is een kruising van 101-14 Mgt x Krupperle.
uitlopen onbekend.
groei Ze hebben een zeer sterke groeikracht, zowel op onderstam als op eigen wortels. Alle drie hebben ook een hangende groeiwijze waardoor de stokken meer werk geven in de wijngaard. Ze zijn door deze groeiwijze wel zeer geschikt voor gordijnsystemen.
rijping 3e week september tot 3e week oktober .
trossen Een goede eigenschap is de hoge opbrengst van de rassen: veel kleine compacte trossen met kleine bessen die vroeg rijpen en een hoog suikergehalte kunnen halen. Wij hebben bij oogst in de tweede week van oktober rond de 13% alcohol gehaald! De zeer donkerblauwe bessen worden ook niet snel door botrytis aangetast maar worden wel graag gegeten door wespen en vogels.
resistentie De weerstand van deze rassen tegen schimmels is bijzonder hoog. Normaal hoeft er geen behandeling te worden uitgevoerd. Ook de weerstand tegen de gevreesde druifluis is zeer hoog vanwege de onderstamouder. Hierdoor is het zonder risico mogelijk de stokken op eigen wortels te telen. Door de goede houtrijping is de vorstweerstand ook zeer hoog. Opvallend zijn vaak de kleine groene bessen in een tros vol rijpe bessen, hoewel dit verschijnsel minder voorkomt dan bijv. bij Léon Millot. Dit verschijnsel noemt men misbloei of in het Duits ‘verrieslen’ en komt voor als het tijdens de bloei minder goed weer geweest is.
Wijn
algemeen Voor de toekomst: Valentin Blattner heeft Maréchal Foch gebruikt als kruisingsouder samen met Cabernet Sauvignon. Hieruit is een aantal interessante nieuwe rassen ontstaan, onder andere Cabernet Jura en Cabernet Foch. Beide hebben een zeer hoge resistentie, vroege rijping, hoge opbrengst en bijzonder goede kwaliteit wijn. Wijn die doet denken aan een goede rijpe Cabernet Sauvignon. Maar dan gekweekt in een relatief koel en vochtig klimaat als het onze waar de echte Cabernet Sauvignon nooit rijp zou worden. Enig nadeel van deze rassen is de hangende groeiwijze net als Maréchal Foch. Oplossing: gordijnsysteem toepassen.
aroma Wat wijn betreft zijn Millot en Foch wat beter dan Alsace. De wijnen lijken wat op een donkerpaars gekleurde bourgogne. Bij een verwerking onder koolzuurgasdruk (macération carbonique) wordt een bijzonder fruitige primeurachtige wijn verkregen. Blijft de wijn langere tijd op de schillen staan dan gaat het karakter meer richting bordeaux, diep donker van kleur en veel tannine. Mengen van beide wijntypes geeft ook goede resultaten. Goede rassen
voor de noordelijke streken, kunnen goed tegen vorst, rijpen altijd af en geven een goede wijn!
smaak De wijnen lijken wat op een donkerpaars gekleurde bourgogne.
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd Handboek Druiven ISBN 90 215 3946 2…

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00