Regent

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Regent

Regent

Blad Regent druif
Groei
algemeen De Regent is gekweekt op het Duitse instituut voor Druiventeelt te Geilweilerhof en is geselecteerd op zijn resistentie tegen schimmelziektes. In de praktijk blijkt deze resistentie tegen te vallen.
Het is een winterhard ras geschikt voor wijn. In de Verenigde Staten is een vorst resistentie zonder bescherming tot -27 graden Celcius gerapporteerd. De Regent heeft ook een zeer goede houtrijping.

In Nederland is Regent (rond 2004) het meest aangeplante blauwe ras. Hobby-wijngaardeniers hebben er een hele goede stok aan die zonder bespuitingen geteeld kan worden en een goede wijn levert. Regent is een zeer vruchtbaar ras dat snel trossen vormt (soms zelfs al het tweede jaar) en een behoorlijke opbrengst geeft.

Inmiddels zijn er nieuwe rassen die betere smaak leveren.

afstamming Diana Hamburg (=Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin.
Synonym: Geilweilerhof 67-198-3. Pfalz, Duitsland (1967).
uitlopen Vroeg. De bloei van de Regent is gevoelig voor botrytis.
groei Groei is middelsterk en rechtopstaand. De Regent doet het goed op de meeste grondsoorten.
Bij jonge planten (vaak tot het 5e à 6e jaar) ziet men vaak een vroege bladkleuring (al in de zomer) door magnesium gebrek.
rijping Rond eind september, begin oktober.De rijping blijft vaak bij 80 tot 85 Oe steken.
Door de relatief vroege rijping is de Regent gevoelig voor wespenvraat (en azijnsteek in de kapotte bessen).
trossen Middelgrote, enigszins losse trossen. De druiven zijn blauw, rond en middelgroot. Het sap heeft een lichte kleur. De Regent geeft gelijkmatige, gemiddelde oogsten.
Bij een matige trosdunnning kan een goed suikergehalte worden gehaald. Voor een volle wijn is het van belang dat de trossen een hoog suikergehalte halen en goed afrijpen, zodat het zuurgehalte voldoende zakt.
In Duitsland wordt geadviseerd om te oogsten bij 85 Oechlse om afwijkende smaken in de wijn te voorkomen.
resistentie Redelijke resistentie tegen schimmelziektes, maar in ongunstige jaren is bespuiting toch noodzakelijk.
Bij een matige tot sterke infectiedruk van valse meeldauw (vanaf de nazomer) kan het tot een gedeeltelijk tot volledig bladverlies komen.
druif / grape Regent
Wijn
algemeen Afhankelijk van de wijze van vinificatie kan van de Regent rosé-wijn, een Bourgogne achtige wijn tot een zeer donkere, volle tanninerijke rode wijn. De beschrijving van deze wijn varieert van lijkend op rode Rhone wijnen tot wijn met een Bordeaux karakter. Rijping op hout kan in deze gevallen worden toegepast.

De Regent-wijn wordt vanwege de zeer eigen, niet door iedereen gewaardeerde, smaak vaak gemengd met andere rassen.

aroma fruitig, bosvruchten. Typisch (kool) aroma dat niet door iedereen wordt gewaardeerd.
smaak Gematigde tanines.


Meer informatie

Zie het Regent Forum.

Wijngaard de Edelhof.

Nou over Regent wil ik nog wel wat vertellen. Nog vóór dat Jan Oude Voshaar van wijngaard de Wageningseberg een wijngaard wilde gaan aanplanten is hij bij ons komen kijken voor info. We hebben hem destijds het aanplanten van rode soorten afgeraden. Rode druiven aanplanten was in de negentiger jaren voor de Duitsers zelfs nog niet aan de orde omdat de wijn kwalitatief toch wat lager was dan de witte soorten. Ook Jan Oude Voshaar zou nu (zegt hij zelf) geen Regent meer aanplanten. Dit omdat de wijn erg probleemgevoelig is. Bockser is zo,n probleem. Bij ons rondom het huis heb ik er 10 plantjes van staan…maar op de wijngaard zal ik ze zeker niet gaan aanplanten.
www.edelhof.nl

Wijngaard de Steenen Beer.

De oogstdatum van de Regent moet anders worden bepaald dan bij de meeste druiven: niet op basis van de opbouw van suiker (in Oechsle) en en afname van het zuur (in g/l), maar op basis van de zuurgraad (concentratie waterstofionen, ofwel pH).
De reden hiervoor is dat tijdens de rijping de pH teveel toeneemt en de most/wijn bij een te hoge pH niet goed wordt beschermd. Daarom wordt geadviseerd om te oogsten bij een pH <= 3,6!

Bij de Steenen Beer is de Regent inmiddels gerooid en vervangen (door Cabertin).

Gistexperiment 2009

Zie gistexperiment 2009, waarbij een Regent vergist met D254 als de beste van de vijf experiment-wijnen uit de bus kwam. D254 bracht Regent op hoog niveau met een mooie diepe kleur, aroma’s van cassis en viooltjes en fijne zuren..

Gistexperiment 2010

Zie gistexperiment 2010, waarbij een een lichte Regentwijn werd verkregen met vier dagen pulpgisting en vergist met Anchor PR7, een Zuid-Afrikaanse kruising van twee gistrassen.

Literatuur/bronnen:

  • Regent (Schweiz. Z. Obst-Weinbau, nr. 2/2001)

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00