Pinot Meunier

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Pinot Meunier

Pinot Meunier

Groei
algemeen Frankrijk, Bourgogne gebied. In de Bourgogne zelf staat tegenwoordig geen Pinot Meunier meer aangeplant. Wel is hij nog te vinden in de Champagne, waar er samen met de Chardonnay en de Pinot Noir de wereldberoemde mousserende Champagne-wijn van gemaakt wordt. Verder zien we dit ras aan de Loire en soms in de Elzas. Ook in Duitsland wordt er onder de namen Müllerrebe en Schwarzriesling Pinot Meunier geteeld. Sommige Oost-Europese landen en Oostenrijk en Italië hebben een kleine aanplant van Meunier-stokken. Een land waar je ze niet direct zou verwachten is Engeland. Toch is hier een echte Engelse selectie gevonden: de Wrotham Pinot. Dit ras bestaat al enkele honderden jaren en heeft zich uitstekend aan het Engelse klimaat aangepast. We kunnen hem nu nog in veel van de nieuwe Engelse wijngaarden terugvinden.
afstamming Ook deze Pinot is een mutatie van de Pinot Noir en bestaat als zodanig al zeker 400 jaar.
uitlopen Pinot Meunier is grotendeels gelijk aan de Pinot Noir. Er zijn wel kenmerkende uiterlijke verschillen. De groeipunt is nog sterker behaard. Het blad is opvallend wit behaard aan de onderzijde maar ook aan de bovenzijde, alsof er meel op ligt (vandaar de namen Meunier en Müllerrebe, hetgeen ‘molenaarsdruif’ betekent): Verder is het blad wat dieper ingesneden en vijflobbig. De Engelse variant is nog witter behaard en wordt ook als sierdruif gebruikt; de stokken worden dan onder de naam Dusty MilIer (‘stoffige molenaar’) verkocht. (Zie voor verdere kenmerken de Pinot Noir.)
Deze stok neemt genoegen met een iets minder goede standplaats. De gevoeligheid voor ziekten en vorst is gelijk aan die van de Pinot Noir, net als groeikracht, snoei en opbrengst. Het grote voordeel van dit ras is echter dat het beter bestand is tegen voor- jaarsnachtvorst. De stokken lopen iets later uit en bloeien ook wat later. De rijping valt iets eerder dan bij de Pinot Noir. Een nadeel is dat in vochtige jaren de bessen eerder rotten en er iets eerder meeldauw in voorkomt.
groei Matig.
rijping Half september tot half oktober.
trossen onbekend.
resistentie onbekend.
Wijn
algemeen Pinot Meunier kan de moeite waard zijn om aan te planten, zeker in gebieden waar wat meer nachtvorst voorkomt. Om goede wijn te kunnen maken is het echter van belang dat de stokken zo gunstig mogelijk staan.
aroma onbekend.
smaak Op een minder goede standplaats levert hij een wijn van iets mindere kwaliteit.
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd  Het complete druivenboek ISBN 90 210 0483 6

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00