Marechal Foch

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Marechal Foch

Marechal Foch

Groei
algemeen Marechal Foch is een Frans hybride ras, genoemd naar een bekende Franse maarschalk uit de Eerste Wereldoorlog. Dit ras kan ook op koelere plaatsen worden geteeld. Mag om misbloei te voorkomen tijdens de bloei niet al te winderig staan. Heeft tijdens de oogst toch regelmatig kleine harde groene besjes in de tros zitten.
De houtrijping is zeer goed, waardoor ook de vorstweerstand hoog is.
Marechal Foch wordt tegenwoordig voornamelijk verbouwd in de koelere regio’s van de Verenigde Staten. Hier is momenteel het meeste ervaring met deze soort opgedaan..
afstamming (Vitis riparia x Vitis rupestris) x Goldriesling (=Riesling x Courtiller musqué).
Synonym: Kuhlmann 188-2.

Gekweekt op het Obelin instituut te Colmar (Franktrijk). Marechal Foch en Leon Millot (ook van dit instituut) hebben een gelijke afstamming en overeenkomstige kenmerken..

uitlopen Vroeg.
groei Sterk hangende groeiwijze met veel dieven. Vanwege de hangende groeiwijze wordt vaak het zogenaamde (enkele of dubbele) gordijnsysteem (Duits: Umkehrsystem) toegepast. In verband met de sterke groei, en relatief grote afstand tussen de internodien, wordt een stokafstand van 1,2 tot 1,5 meter geadviseerd. Ondanks de zeer goede resistentie wordt een luchtige loofwand geadviseerd.

(Te) sterke groei en kleine trossen, met daarin vaak groene, onrijpe bessen, maken het ras bewerkelijk voor de commerciële wijnbouw.

rijping Vanaf half september (de trossen kunnen langer blijven hangen om een hoger suikergehalte te verkrijgen). Het oogsttijdstip kan worden gebaseerd op de zuurafbouw. De optimale opbrengst zou op 0,9 kg/m2
liggen.

Dit ras wordt veel in de noordelijker gelegen staten (Oregon) van de Amerikaanse westkust verbouwd. Hier worden oogsten gerapporteerd van 2 ton/hectare, met suikerggehaltes van 23 – 26° Brix, een pH rond 3.2 en redelijk hoge zuurgehaltes van 9 – 11 g/l..

trossen De trossen zijn klein en niet te compact, met een zijtros. De trossen zijn losser dan van de Leon Millot. De bessen zijn klein, zeer donkerblauw van kleur met lichtrood gekleurd sap.
Door misbloei zitten regelmatig kleine harde groene besjes in de rijpe tros.
De opbrengst is zeer hoog: de ranken bevatten veel kleine compacte trosjes met kleine bessen die een hoog suikergehalte kunnen behalen..
resistentie Zeer hoge weerstand tegen schimmelziekten. De bessen worden niet snel door Botrytis aangetast, waardoor deze lang kunnen blijven hangen en goed kunnen rijpen. Marechal Foch is één van de meest resistente druivenrassen.

Ook de weerstand tegen de druifluis is groot, waardoor het mogelijk is om de stokken op eigen wortels te telen.

Wijn
algemeen Marechal Foch geeft een zeer donkere wijn. De afdronk is soms wat kort, maar kan worden verbeterd door assemblage met andere wijnen. De wijn van de Marechal Foch wordt in het algemeen iets minder goed beoordeeld dan die van de Leon Millot. Beiden hebben soms, vooral bij matige rijpheid en lange pulpgisting, een licht ‘hybride’-aroma.

De duur van de pulpgisting moet worden gebaseerd op de rijpheid van de trossen. Van volrijpe trossen (95 Oe of hoger) en een wat langere gisting op de schil (9 dagen of langer) wordt een wijn met het karakter van een Bordeaux verkregen, diep donker van kleur met veel taninne. Als de trossen matig rijp moet een kortere pulpgisting (< 4 à 5 dagen) worden toegepast. In dit geval kan kan een Beaujolais-achtige wijn worden verkregen (bij een verwerking onder koolzuurgas druk Macération carbonique).
Menging van beide wijntypen, of met wijn gemaakt van Leon Millot, Pinot Noir of Regent, geeft ook goede resultaten..

aroma fruitig, bessen en kersen aroma’s.Licht kruidig.
smaak afhankelijk van de vinificatie fruitig tot stevig.
 

Wijngaard "Steenvoorde"

 

De ervaringen met Marechal Foch op wijngaard Steenvoorde komen niet overeen met de beschrijving uit de literatuur. Wel een groot, rond, blad, met enigszins witte onderkant, en een sterke, hangende groei.
Maar hij geeft bij ons grote vlezige bessen aan mooie trossen. De bessen blijven ook erg goed heel. Nadeel van deze trossen is dat de druiven niet tegelijk afrijpen, sommige zijn al blauw terwijl anderen nog groen of rood (tussenkleur) zijn. De plant had de eerste jaren wat last van valse meeldauw, valt nu mee

domein "de Achthoeven"

Uitloop en bloei zijn vroeg (bloei in 2009 tussen 26 mei en 10 juni). Groei is sterk (ook van de dieven, die in 2 weken zo een lengte van een halve meter krijgen), de scheuten zijn slap, wat resulteerd in de hangende groeiwijze. Door de scheuten goed aan de draden te binden is een traditionele Guyot-snoeiwijze ook mogelijk, maar resulteert in aanzienlijk meer werk dan snoeiwijze volgens het gordijnsysteem.
Ook hier de ervaring dat de trossen naast de rijpe bessen, vaak kleine groene besjes bevatten. De trossen kunnen lang blijven hangen en daardoor goed rijpen.
Dit is bij "de Achthoeven" de meest resistente druif, waaraan, uitgezonderd het regelmatige snoeiwerk tot pm midden juli, de minste aandacht hoeft te worden besteed.

Positieve ervaringen met de wijn gemaakt van deze druif. De kleur is donker, de smaak vol en rond. Nooit problemen met te hoge (of te lage) zuren. Mooie kersen en cassis-aroma’s, met een kleine kruidige toets. Geen ‘hybride’ aroma’s.

Ervaringen in de Verenigde Staten

Marechal Foch wordt tegenwoordig voornamelijk verbouwd in de koelere regio’s van de Verenigde Staten. Hier is momenteel het meeste ervaring met deze soort opgedaan. Daarnaast is deze soort ook op redelijk grote schaal (voor een PiWi) aangeplant in Zwitserland.

"Wines made from Marechal Foch tend to have strong acidity, aromas of black fruits and, in some cases, toasted wheat, mocha, fresh coffee, bitter chocolate, vanilla bean, and musk" (bron: [3] Wikipedia).

In Iowa and parts of the Midwest, Marechal Foch has achieved a bad reputation because of its strong varietal characteristics, frequently with powerful vegetative overtones probably a result of poor enological practices (green stems in ferment or fermented on the skins for too long) or harvest decision (overripe).

Because of the powerhouse characteristics of Foch it is recommended to vintners by those in the know to use the following techniques:

  • hot press (to extract colors quickly),
  • carbonic maceration (e.g., similar to how Beaujolais is made – in a sealed vessel purged of oxygen), or
  • Press off skins quickly or after a very short maceration (e.g., think of a blush wine).

For some Marechal Foch has achieved a bad reputation because of its strong varietal characteristics, frequently with powerful vegetative overtones probably a result of poor enological practices (green stems in ferment or fermented on the skins for too long) or harvest decision (overripe).

bron: [2] Iowa State University – Viticulture.

Ashley Hooper, an Australian who has made wines in a variety of Aussie wineries, including Mildara Blass, Tyrrells and Tahbilk, had never worked with Foch until he took over winemaking duties at Quails’ Gate in 2000. He insists on cutting back yields to three tonnes an acre "to try to get past the green hybrid character," and then he ages the wine for 18 months in new American oak.

bron: [4] Tony Aspler.com.

Bronnen:

  1. Maréchal Foch (Schweiz. Z. Obst-Weinbau, nr. 9/2001)
  2. artikel over Maréchal Foch (Iowa State University)
  3. Wikipedia
  4. Tony Aspler
  5. Foto blad : Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00