Léon Millot

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Léon Millot

Léon Millot

Groei
algemeen Léon Millot is een Frans hybride ras. Dit ras kan ook op koelere plaatsen worden geteeld. Mag om misbloei te voorkomen tijdens de bloei niet al te winderig staan. Heeft tijdens de oogst toch regelmatig kleine harde groene besjes in de tros zitten.
De houtrijping is zeer goed, waardoor ook de vorstweerstand hoog is (tot -25 C; minder dan de Marechal Foch).
Voor professionele aanplant geen aanrader – Bewerkelijk!
afstamming (Vitis riparia x Vitis rupestris) x Goldriesling (=Riesling x Courtiller musqué).

Gekweekt op het Obelin instituut te Colmar (Franktrijk). Léon Millot en Marechal Foch (ook van dit instituut) hebben een gelijke afstamming en overeenkomstige kenmerken..

uitlopen Vroeg.
groei Sterk hangende groeiwijze met veel dieven. Vanwege de hangende groeiwijze wordt vaak het zogenaamde (enkele of dubbele) gordijnsysteem (Duits: Umkehrsystem) toegepast. Te sterke groei kan hinderlijk zijn.
In verband met de sterke groei wordt een stokafstand van minstens 1,2 meter geadviseerd..
rijping Vanaf half september (iets later dan Marechal Foch). Bij zonnige wijngaarden moet hierbij worden opgelet dat de pH niet te hoog en de zuurgraad niet te laag wordt.

Dit ras wordt in de noordelijker gelegen staten (Oregon) van de Amerikaanse westkust verbouwd. Hier worden oogsten gerapporteerd van 2,5 ton/hectare, met suikerggehaltes van 22 – 25° Brix, een pH rond 3.2 – 3.4 en redelijk hoge zuurgehaltes van ongeveer 7 g/l..

trossen De trossen zijn wat langerekter en compacter dan van Marechal Foch, met iets kleinere bessen. De bessen zijn zeer donkerblauw van kleur met lichtrood gekleurd sap.
Door misbloei zitten regelmatig kleine harde groene besjes in de rijpe tros.
De opbrengst is zeer hoog: de ranken bevatten veel kleine compacte trosjes met kleine bessen die een hoog suikergehalte kunnen behalen..
resistentie Zeer hoge weerstand tegen schimmelziekten. Het blad is iets bevattelijker voor valse meeldauw dan dat van de Marechal Foch. De bessen worden niet snel door botrytis aangetast. Léon Millot is één van de meest resistente druivenrassen.

Ook de weerstand tegen de druifluis is groot, waardoor het mogelijk is om de stokken op eigen wortels te telen..

Wijn
algemeen Léon Millot geeft een zeer donkere wijn. De wijn wordt vaak goed beoordeelt en wordt getypeerd als één van de beteren van de ‘oude’ hybriden.

De duur van de pulpgisting moet worden gebaseerd op de rijpheid van de trossen. Van volrijpe trossen (90 Oe of hoger) en een wat langere gisting op de schil (9 dagen of langer) wordt een wijn met het karakter van een Bordeaux verkregen, diep donker van kleur met veel taninne. Als de trossen matig rijp moet een kortere pulpgisting (< 4 à 5 dagen) worden toegepast. Als de trossen matig rijp zijn kan een Beaujolais-achtige wijn worden verkregen (bij een verwerking onder koolzuurgas druk = Macération carbonique).
Menging met Marechal Foch, Pinot Noir of Regent geeft ook goede resultaten.
Rijping op houten vaten wordt ook toegepast.

aroma fruitig, bessen aroma’s (sterker dan bij de Marechal Foch) met een hint van chocolade.
smaak onbekend.
Bronnen:

  1. Léon Millot (Schweiz. Z. Obst-Weinbau, nr. 1/2001)
  2. artikel over Léon Millot (Iowa State University)
  3. Foto blad : Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00