Golubok

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Golubok

Golubok

Groei
algemeen

Golubok is een matige groeier waardoor het wat langer duurt voordat een volwassen plant kan worden opgekweekt. De opbrengsten zijn goed. De Golubok heeft prachtige herfstkleuren.

Er is veel te doen geweest over de juite benaming van Golubok. Deze naam word nu ook gebezigd, gebruikt in Fred Lorsheijd zijn laatste boek "Het Nieuwe Handboek Druiven". Deze naamstelling komt ook van de VIVC van de Geilweilerhof 

afstamming SEVERNYI X MIXTURI OF POLLEN ODESSKII RANNII + 40 LET OKTIABRIA + (ALIKANT BOUSHE X CABERNET SAUVIGNON). Kweekjaar 1958
Synonym: GOLOUBOK.
Herkomst: Kweker Ukrainskii NIIViV im. Tairova Oekraïne.
uitlopen Vroeg.
groei Zwakke groeiwijze, hangend en rommelig.
rijping Vanaf half september. Door de trossen wat langer te laten hangen kan een hoog suikergehalte worden verkregen.
trossen Kleine, compacte trossen. De donkerblauwe bessen bevatten dieprood sap.
resistentie Zeer goede weerstand tegen valse en echte meeldauw.
Wijn
algemeen Golabuk geeft een zeer donkere wijn met sterke taninnes.
aroma onbekend.
smaak onbekend.
 

domein "de Achthoeven"

Vergeleken met de Rondo loopt de Golubok een tot twee weken later uit en kan eerder als ‘midden’, dan ‘vroeg’ worden genoemd.
Dit is bij "de Achthoeven" de minst resistente blauwe druif. De beschreven ‘Zeer goede weerstand tegen valse en echte meeldauw’ komt niet overeen met mijn ervaringen. De Rondo en zeker de Marechal Foch zijn duidelijk sterker. De weerstand van de Golubok tegen valse en echte meeldauw kan beter als gemiddeld tot goed worden beschreven. Aantastingen treden meestal pas tegen het einde van de zomer/herfst op en lijken geen grote invloed te hebben op de rijping van de druiven.
De Golubok is vooral gevoelig voor Botrytis, vooral tijdens de bloei. Dit kan leiden tot verlies van trossen en dus opbrengst.Positieve ervaringen met de wijn gemaakt van deze druif. De kleur is zeer donker, in de mond vallen de stevige taninnes op. Dit is een zeer geschikte druif om te mengen met meer fruitige wijnen, zoals die van de Rondo.

Bronnen:

  1.   

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00