Gamay

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Gamay

Gamay

Groei
algemeen Frankrijk, Bourgogne-gebied. Een zeer oud ras dat al sinds de Oudheid geteeld wordt. Het is waarschijnlijk rond 280 uit Dalmatië naar de Bourgogne-streek gebracht, maar dat is niet geheel zeker. Het is ook mogelijk dat de Gamay al aanwezig was voordat de Romeinen in Frankrijk wijn gingen verbouwen. De stokken zijn in ieder geval genoemd naar het buurtschap Gamay, dat een onder- deel vormt van het wat grotere dorp St. Aubin in de Bourgogne. De officiële naam is Gamay Noir à Jus Blanc, andere namen zijn: Petit Bourguignon, Plant Limagne, Plant de Mont- lambert, Plant d’ Argenant..
afstamming onbekend x onbekend.
onbekend.
uitlopen onbekend.
groei Matig tot krachtig.
rijping Begin oktober tot eind oktober.
trossen De trossen worden middelgroot, zijn compact en gevleugeld en hebben een konische vorm. De bessen zijn meestal mooi donkerblauw tot zwart, klein tot middelgroot, iets ovaal van vorm en hebben een dunne schil..
resistentie De weerstand tegen ziekten is matig tot normaal, alleen voor botrytis bestaat een zwakt.
Wijn
algemeen De Gamay is het ras van de Beaujolais. In Zwitserland word de Gamay gemengd met Spätburgunder en word dan Dolê genoemd.
aroma onbekend.
smaak De wijn is vrijwel altijd wat minder van kwaliteit dan die van de Pinot Noir
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd Auteur van Het complete druivenboek ISBN 90 210 0483 6.
  2. Foto blad : Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00