Frankentaler

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Frankentaler

Frankentaler

Groei
algemeen Italië, Zuid-Tirol. In Italië bekend onder de naam Gros Vernatsch, wordt nog voor wijn gekweekt bij het Lago di Caldaro (Kalterersee). Is vanuit Italië vertrokken naar noordelijker streken. Staat aangeplant in het Duitse wijngebied Würtremberg onder de naam Trollinger (samenvoeging van Tirol-linger).
Frankentaler is een typische kasdruif: Buiten rijpen de vruchten moeilijk af, alleen in zeer goede jaren op een erg warme plaats kan er een redelijke kwaliteit gekweekt worden. Staat aangeplant in het Duitse wijngebied Würtemberg onder de naam Trollinger (samenvoeging van Tirol-linger). Heeft waarschijnlijk vroeger ook in het wijngebied Franken gestaan, vandaar de Neder- landstalige naam Frankentaler..
afstamming onbekend x onbekend.
onbekend.
uitlopen onbekend.
groei Stevig – Sterk.
rijping 3e week september tot 3e week oktobe.
trossen In minder zonnige jaren kleuren de bessen zeer slecht af: In de kas worden de trossen meestal gekrent om grotere bessen te krijgen..
resistentie Gevoelig.
Wijn
algemeen Is meer een tafeldruif.
aroma onbekend.
smaak De smaak van Frankentaler is neutraal, lekker zoet en de bessen hebben een zachte schil.
In Duitsland en Italië worden de bessen nog steeds voor wijn gebruikt. Deze wijn is in die wijnstreken een echte specialiteit. Een licht gekleurde rode wijn met een geheel eigen smaak.
 

Bronnen:
 

  1. Fred Lorsheijd Auteur van: Handboek Druiven ISBN 9021539462

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00