Cabertin

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Cabertin

Cabertin (VB 91-26-17)

Groei
algemeen Zeer goede vorsthardheid.
afstamming Cabernet Sauvignon x "Resistenzpartern" (1991).
Synonym: VB 91-26-17. De kweker is Valentin Blattner.
uitlopen onbekend.
groei De groei is zeer sterk en rechtopgaand.In de late zomer ontstaan okselscheuten die een positieve invloed hebben op de opbouw van suikers. Het blad is diep ingesneden en ‘golvend’.
rijping Midden oktober.
trossen De tros is smal, los en een beetje geschouderd. De druif is klein, rond en gelijkmatig bedekt met een waslaagje. De schil van de druif is, net als bij de Cabernet Sauvignon, erg dik. Dit geeft een goede weerstand tegen Botrytis.
resistentie Goede weerstand tegen echte meeldauw, Peronospora en Botrytis.
Wijn
algemeen De wijn heeft een diepe, robijnrode kleur. Hoog suikergehalte.
Kan ook een Regent-wijn verbeteren.
aroma "Waldfrüchte", bramen en cassis.
smaak Lijkt op een Syrah of Cabernet Sauvignon.Cabertin resulteert in  krachtige, maar rijpe tanines en is daardoor geschikt voor houtlagering.


De ervaring met de Cabertin op onze wijngaarden in Noord Brabant is dat de druiven midden tot eind september rijp zijn en ongeveer gelijk met de oogst van de Regent vallen. Deze gegevens zijn gebaseerd op 2007.

Wijndomein Van der Herstraten

Cabertin is een sterk groeiend ras en blijft ook lang doorgroeien in september en oktober. Wij hebben deze soort nu (in 2008) drie jaar, maar de vruchtzetting blijft achter t.o.v. Rondo en Regent.

Hij is gevoelig voor meeldauw kort na de vruchtzetting en ik weet nog niet of het valse of gewone meeldauw is. Na een behandeling is het grootste leed wel geleden maar je moet er wel kort opzitten anders is de oogst al verloren voordat de druiven zichtbaar zijn. Ook vindt ik deze soort gevoelig voor Botrytis. Ook dit begint al in de bloeiperiode. Bij een lange bloeiperiode als dit jaar red je het niet met een keer behandelen.

Later in de zomer tegen het verkleuren van de druiven moet je weer attend zijn op Botrytis omdat dat de steeltjes in de trossen worden aangetast. Ik ging er van uit dat dit te maken had met lamsteligheid maar mijn teeltbegeleider zegt dat lamsteligheid een gebreksziekte is en uit onze metingen zijn geen tekorten te herleiden en dat het wel degelijk een schimmelziekte is.

De productiviteit valt tegen; oogst 2008 bij ons 700 liter op 1100 planten. Nog geen ervaring met de kwaliteit van de wijn.

De productie voor dit jaar (2009) ziet er aanmerkelijk beter uit. Er wordt voor dit jaar, uitgaande van normale omstandigheden, een verdubbeling van de opbrengst verwacht.

Wijngaard de Steenen Beer

Meeldauwtolerantie: vergeleken met Regent en Rondo (2008) is er weinig tolerantie voor echte meeldauw. Nochthans zou die er volgens de opgaven wel moeten zijn.
Oogst 2008 (4e jaar): de eerste oogst valt zwaar tegen m.b.t. de verwachte hoeveelheid (12 kg van 32 stokken). Deze oogst was bovendien onbruikbaar voor de productie van wijn door een te hoge zuurgraad veroorzaakt door  lamsteligheid.

2009: Nieuwe ronde, nieuwe kansen! We hebben een prachtig voorjaar, geen vocht. De Cabertin staat er prachtig bij en is de Regent zelfs voor.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00