Cabernet Sauvignon

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Groei
algemeen De Cabernet Sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire Merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de Cabernet Sauvignon zeer belangrijk.
afstamming De Cabernet Sauvignon is ontstaan uit een kruising van de Cabernet franc met de Sauvignon Blanc

De oorsprong van de Cabernet Sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeauxstreek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.

De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de Merlot en de Cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.

uitlopen onbekend.
groei onbekend.
rijping onbekend.
trossen Een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil.
resistentie onbekend.
Wijn
algemeen De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. Pitten zijn, naast de schil, de belangrijkste tanninebron van wijn. Door zijn tannine is deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen. Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel. Als deze druif in een te koel klimaat groeit nijgen de wijnen naar onrijpheid en zijn wat dun..
aroma Een te warm klimaat maakt de wijn wat vlak en geeft een indruk van gestoofd fruit in de geur en smaak.
smaak n een typische Cabernet Sauvignon ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. In de geur speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel.
 
Bronnen:

  1. Gedeeltelijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cabernet_sauvignon 
  2. Foto blad : Origin of the picture : Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00