Cabernet Colonjes

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Cabernet Colonjes
Cabernet Colonjes (VB 91-26-5)

Groei
algemeen De naam komt vanaf Wijnhoeve de Colonjes te Groesbeek. Freek Verhoeven heeft deze naam in de Benelux geregistreerd.
afstamming Cabernet Sauvignon x resistente partner.
Synoniem: VB-91-26-5, in 1991 door de Zwitserse druivenveredelaar Valentin Blattner geteeld.
uitlopen onbekend. 
groei De groei is krachtig en rechtopgaand zoals bij de Cabernet Sauvignon.
rijping Het rijpingstijdpunt is vroeg, midden september, begin oktober gelijk met Regent. Hierdoor is hij uitermate geschikt om ook in noordelijke gebieden te worden aangeplant.
trossen middelgroot en heeft een „geschouderde“ vorm zoals de Cabernet Sauvignon.De druif is donkerblauw, rond en met een gelijkmatige waslaagje.
resistentie Over de resistentie zijn de meningen verdeeld. Een bron meldt "een goede resistentie tegen Oidium (meeldauw), Peronospora (valse meeldauw)", een andere bron meldt "onvoldoende resistentie tegen de bekende schimmelziekten".
Ook over de vorsthardheid zijn de meningen verdeeld; "goede vorsthardheid bij vroege en late vorstperiodes" tegenover "vorstgevoelig en last van late nachtvorst".
Wijn
algemeen De wijn overtuigt door zijn duidelijk dieprode kleur en heeft een ‘internationale’ stijl. Door sommigen omschreven als Merlot type wijnen.
aroma onbekend.
smaak onbekend.


In 2009 (met een droog en warm voorjaar en een zeer natte juni met gemiddelde temperaturen tussen 17 en 23 graden) ontvingen wij half juni al bericht van aantasting met valse meeldauw in deze varieteit. Graag horen wij meer van dergelijke of juist positieve ervaringen. We willen graag verifieren of de door de producent gemelde resistentie klopt of toch minder blijkt te zijn dan deze in werkelijkheid is. 


Hoeve Roozendael

Wij hebben het ras nu (2010) een aantal jaren staan en constateren zowel Meeldauw als Valse Meeldauw. De Meeldauw houden we eenvoudig onder de duim door zwavel behandelingen, meer hebben we nog niet nodig gehad. De Valse Meeldauw is ernstiger en moet vaker bestreden worden, maar is goed te doen met de huidige middelen. Hebben we nog niet op de tros gehad, wel op het blad. Bij doorrijpen merken we dat er bij zachter worden van de bessen kans is op botrytis.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00