Boskoops Glorie

Home » Kenniscentrum » Druiventeelt » Blauwe druivenrassen » Boskoops Glorie

Boskoops Glorie

Groei
algemeen USA. De herkomst van dit ras is moeilijk te achterhalen. Het ras is samen met enkele tientallen andere in de jaren vijftig op proef naar Nederland gehaald en uitgetest in Wageningen. Doel was te bekijken of het zinvol zou zijn tafeldruiven in de openlucht te gaan telen in Nederland. Gegevens over deze proef zijn echter niet bewaard gebleven, zodat de originele naam niet meer bekend is. Van alle rassen bleek Boskoop Glorie de beste. Stekken zijn naar het boomkwekers centrum Boskoop gegaan en daar heeft deze druif zijn naam gekregen. Boskoop Glorie vertoont grote gelijkenis met SchuyIer (een kruising van Zinfandel X Ontario), een ras van het proefstation in Geneva (New York State) dat ook veel in Engeland voorkomt. Naar alle waarschijnlijkheid zijn beide rassen gelijk aan elkaar of zeer nauw verwant.
afstamming Boskoop Glorie vertoont grote gelijkenis met SchuyIer (een kruising van Zinfandel X Ontario),
uitlopen onbekend.
groei gemiddeld.
rijping 3e week september tot 2e week oktober .
trossen De middelgrote trossen geven middelgrote roodblauwe bessen die een zoete smaak hebben en een relatief laag zuurgehalte.
resistentie Boskoop Glorie heeft een redelijke weerstand tegen schimmels, maar de laatste jaren treedt steeds meer aantasting op van zowel echte als valse meeldauw.
Wijn
algemeen Een smaakeigenschap die afkomstig is van de Amerikaanse oorsprong. Boskoop Glorie is een zeer veel aangeplante druif in de Nederlandse tuinen en komt ook veel in België, Engeland en Duitsland voor. In wijngaarden kom je de stok vrijwel niet tegen. Door de wat afwijkende smaak en ook vanwege de minder goed gekleurde schillen is het moeilijk er een goede rode wijn van te maken. Toevoegen van schillen van een ander ras zoals Maréchal Foch geeft opmerkelijk goede resultaten. Voor witte wijn zijn de vruchten eventueel wel geschikt, vooral als er een deel muskaatdruiven wordt toegevoegd.
aroma framboos of aardbei.
smaak Als ze zeer rijp zijn hebben ze iets van framboos of aardbei in de smaak. Een smaakeigenschap die afkomstig is van de Amerikaanse oorsprong.
 
Bronnen:

  1. Fred Lorsheijd Handboek Druiven ISBN 90 215 3946 2

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00